John Block Thomsen

Hobby Høns og Ænder og Frimærker

Danske landhøns stor

Danske landhøns er den eneste hønserace som stammer fra Danmark. Racen stammer fra de første høns, der kom til Danmark for over 2.500 år siden i folkevandringstiden. Det er en af de eneste rene landracer i Europa. Det er en livlig race, som kræver meget plads. Den er en god æglægger, æggene er hvide med en vægt på mellem 55-60 g. Racen er modstandsdygtig over for sygdomme og passer sine kyllinger godt. Der findes forskellige farvevarianter og racen findes også i dværgform. Hanen vejer 2 kg og hønen vejer 1,75 kg.


Danske landhøns gråstribet (stor)

Danske landhøns  gråstribet (stor)

Farver: Brun, sølvhalset, hvid, sort, gråstribet, sort sølvhalset og sort guldhalset.

Vægt: Hanen 2 kg. og hønen 1,75 kg.

Ægvægt: 55-60 g. Skalfarve hvid.


dansk landhøns sort (stor)

Dansk landhøns sort (stor)

Farver: Brun, sølvhalset, hvid, sort, gråstribet, sort sølvhalset og sort guldhalset.

Vægt: Hanen 2 kg. og hønen 1,75 kg.

Ægvægt: 55-60 g. Skalfarve hvid.


Danske Landhøns, Sølvhalsede (Dværg)

Danske Landhøns Sølvhalsede (Dværg)

Oprindelse: Danmark. Let, elegant og livlig.

Specielle kendetegn:

Farve: Hvid, sort, brun, sølvhalset og sort guldhalset.

Vægt: Hanen 800 g. og hønen 700 g.

Ægvægt: 30-33 g. Skalfarve hvid.


Danske landhøns Brun (Dværg)

I umindelige tider har der eksisteret "brune dværghøns" i Danmark. I gamle udstillingskataloger kan man se dem opført som: "Danske Dværghøns", "Brune Landdværge" m.v., uden at nogen dog havde interesseret sig væsentligt for at stadfæste et fælles racepræg for disse små høns.
I 1952 sker der dog noget nyt, på trods af et forsvindende lille medlemstal i Landhønseklubben i denne periode. Ved generalforsamlingen dette år drøftede man muligheden for at få fremavlet en rigtig dansk landhøne i dværgform, og man blev enige om at opfordre medlemmerne til også at tage dette arbejde op. Der kom først rigtig gang i denne opfordring nogenlunde samtidigt med stiftelsen af den nuværende specialklub i 1967.
Ud over dette kender vi ikke ret meget til Danske dværg-landhøns oprindelse. Den form som man i dag tilstræber er en bantamisering (formindskelse) af den store race. Man kan ikke udelukke den mulighed at der i tidens løb er sket nogen indkrydsning af tyske Dværghøns.

Den Danske dværg-landhøne er en lille let dværghøne med elegant, let knejsende holdning, og med raske livlige bevægelser. Kroppen er valseformet og ret fast. Hønsene kan blive ganske fortrolige og omgængelige, og er flittigt fodersøgende. Dværg-landhøns lægger hvide æg, og rugeæg bør ikke veje mere end 30 g.

Vægt: Hane: 800 g
Høne: 700 g
Hjemmeside fra NemmeHjemmesider.dk